субота, 24. јануар 2015.

Anemija je oboljenje među ženama


Anemija je često oboljenje među ženama, a naročito je izražena kod trudnica i žena sa obilnijim menstruacijama. Takođe, žene koje se često podvrgavaju rigoroznim dijetama, uglavnom ne unose dovoljne količine željeza u organizam, što vodi ka pojavi malokrvnosti.

Kao i svaka druga zdravstvena tegoba, i anemija se najbolje leči uz nadzor ljekara, a prirodni lekovi samo ubrzavaju proces stvaranja željeza u organizmu. Zato smo za vas izdvojili šest najboljih prirodnih lekova uz pomoć kojih ćete lakše pobediti ovu bolest.


PASTA OD MEDA

Pola kilograma  meda, 150 g polena samljevenog u prah i 5 g
matične mleči dobro umutiti u plastičnoj posudi. Kada se masa ujednači, stavite je u
teglice i držite na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati po jednu malu kašiku ujutru
pre jela i uveče pre spavanja.

ČAJ OD KOPRIVE

Osam kašika sitno iseckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti u toku dana.

 ČAJ OD ČETIRI BILJKE

 Pomešajte iste količine listova koprive, žalfije, majčine dušice i nane. Kašičicu ove čajne mešavine prelijte sa 2,5 dl hladne vode i skuvajte. Ostavite da odstoji pet minuta. Procedite, zasladite medom i dodajte limunov sok. Dnevno treba da popijete najmanje dve šolje ili oko pola litra ovog čaja.

TINKTURA OD BELOG LUKA

 Očistite i operite 300g belog luka, prelijte ga litrom čistog alkohola i ostavite da odstoji tri nedelje. Tri puta dnevno pijte po 20 kapi tinkture koju ste dodali u pola čaše mleka.

KUPINOVO VINO

Stručnjaci preporučuju lekovito kupinovo vino kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranjem krvnog tlaka ili cirkulacije. Kupine su korisne u svakodnevnoj prehrani jer su pravi rudnik antioksidansa, te podižu imunitet, što je od velike važnosti sada kada se borimo protiv prehlada i gripa.


Uzmite četiri kilograma zrelih kupina i dobro ih izgnječite. Pripremite kilogram šećera ili kilogram i po meda. U čistu posudu složite red zgnječenih kupina pa red šećera ili meda i tako redom sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) sedam dana.

Nakon sedam dana dobiveni sok procedite kroz gazu i ulijte u manje boce. Boce nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo vriti. Poslije sedam dana kupinovo vino ponovo procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, proverite da li je vrenje završeno i boce zatvorite plutanim čepom.

ELIKSIR ZA JAČANJE KRVI

Oljuštiti i izrendati 3 kg cvekle i 2 kg kiselih jabuka, pa dodati sok od 1/2 kg limuna i 2 kg meda. Dobro izmiješati drvenom ili plastičnom kašikom i čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Tri puta dnevno jesti po jednu kašiku ove smese. 

Нема коментара:

Постави коментар