субота, 3. јануар 2015.

Gvožđe je svima potrebno




Gvoždje je mineral od suštinske važnosti koji je svima potreban, jer pomaže u transportu kiseonika do svih delova našeg tela. U slučaju neadekvatnog unosa željeza ili nedostatka željeza, potrebne količine vazduha ne dospevaju do svih delova našeg organizma čime se izazivaju slabost, umor i anemija. Donosimo vam par namirnica koje biste trebali uvrstiti u ishranu kako biste ostali zdravi, čili i zgodni.

Meso

Meso je jedan od najboljih i najbogatijih izvora željeza. Ono nije samo bogato željezom već i omogućava bolju apsorpciju željeza iz drugih namirnica koje se konzumiraju s njim (npr: povrće i hleb).


Voće i voćni sokovi

 


Voće kao što su jabuke, smokve, grožđe, narandže i banane imaju dobar sadržaj željeza, a sadrže i neke druge vitamine koji pomažu bolju apsorpciju samog željeza.

Sušeno bilje


Osim što ima ljekovita svojstva, sušeno bilje je, pored ostalih hranjivih materija i minerala, veoma bogato željezom. Najviše ga se može naći u peršunu, origanu, korijanderu i menti.

Kavijar


On možda i jeste luksuzna “roba”, ali je činjenica da je veoma bogat željezom. Ljudi ga uglavnom koriste kao predjelo, a ukus mu je apsolutno fantastičan. Pojedine, malo jeftinije, verzije mogu se naći u većim trgovačkim centrima.

Нема коментара:

Постави коментар