Ishrana je faktor rasta i razvoja
Da bi se sprovela pravilna ishrana neophodno je poznavati osnovne principe pravilne ishrane, sadržane u sledećem:
- Racionalna ishrana predstavlja odnos između količine unete hrane i količine potrošene u organizmu za odgovarajuće procese, a to su: termoregulacija, rad unutrašnjih organa, fizičkeaktivnosti, itd.Nepridržavanje ovog principa dovodi do preobilne ili nedovoljne ishrane. Racionalna ishrana istovremeno znači uzimanje namirnica koje su jeftinije, ali jednako vredne i značajne tako da se ne umanjuje nutritivna vrednost jela.
- Uravnotežena ili umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih materija. Ona ne sme biti ni preobilna niti nedovoljna , ne samo u energetskom smislu, već i u pogledu i drugih hranljivih sastojaka, posebno vitamina i mineralnih materija. preobilna kao i nedovoljna ishrana mogu dovesti do različitih poremećaja u organizmu i slabljenja njegove vitalne sposobnosti.
- Raznovrsna, mešovita ishrana obuhvata dva pojma: grupe namirnica i vrstu jela. u dnevnom jelovniku potrebno je da budu zastupljeni svih 7 grupa, odnosno 5 grupa ako se posmatra piramida ishrane. U toku dana jela treba da budu raznovrsna i bez čestih ponavljanja, naravno ukoliko je to moguće. Treba se truditi da ishrana bude što raznovrsnija.
- Ravnomernost
obroka(dnevni ritam obroka) neophodno
je u toku dana uzeti više obroka sa manjom količinom hrane, a
posebno nepravilno celokupnu količinu hrane uzeti u obliku jednog
obroka pri čemu se opterećuju organi za varenje, pa
i ceo organizam.
Нема коментара:
Постави коментар