Čorba od sočiva sa šargarepom
SOČIVO, leča (Lens culinaris) – pljosnatog je oblika, braon ili zelenkaste boje (postoje i vrste crvene, žute i narandžaste boje koje se za vreme kuvanja pretvaraju u kašu). 100 g suvog sočiva ima 314 kalorija. Sadrži 23,1 g proteina, 52,8 g ugljenih hidrata, 1,1 g masti. Od minrerala su zastupljeni: kalijum, fosfor, sumpor, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Sadrži vitamine: karotin (provitamin A), B1, B2, nijacin i vitamin C (posebno je povećan u klicama).
Sočivo sadrži uglavnom nerastvorljiva vlakna. Sočivo crvene, narandžaste ili žute boje pre kuvanja se potapa u vodi, a kuvanje traje od 25–45 minuta zavisno od vrste. Zeleno i braon sočivo pre kuvanja ne drži se potopljeno u vodi. Kuva se 60–90 minuta i ne raspada se prilikom kuvanja. Koristi se za supe ili pljeskavice.
Sastojci za čorba od sočiva sa šargarepom
Potrebno je:
1 glavica crnog luka
3 veće šargarepe
2 srednja korena peršuna
2 čena belog luka
300 g sočiva
2 lista lovora
1 goveđa kocka za supu
1 kašika suvog biljnog začina
po ukusu so
po potrebi voda
5 kašika paradajz sosa
Priprema
1
Sočivo naliti vodom ostaviti 1-2 sata, zatim staviti u toj vodi da vri i ocediti. Crni i beli luk iseći na sitno, 1 šargarepu narendati, preostale 2 preseći na pola i iseći na komade, peršun iseći na kolutove.
2
Prodinstati crni luk dodati rendanu šargarepu dinstati nekoliko minuta, zatim dodati beli luk, šargarepu i koren peršuna. Naliti vodom dodati list lovora i kuvati. Kad omekša dodati suvi biljni začin, kocku za supu, paradajz sos i kuvati još nekoliko minuta.
Prijatno
Izvor zdravisaveti.com
Нема коментара:
Постави коментар