Crni pasulj i kako ga spremiti
Crni pasulj,
možda ne toliko rasprostranjem kod nas, naročito ne kao beli, dobar
je za digestivni sistem, posebno za debelo crevo. Pun je hranljivih
vlakana, vitamina B9 i B1, proteina, gvožđa, magnezijuma i
fosfora. Pored korisnog sastava, svakako je zanimljiv i na oko, a
malo promene kolorita u tanjiru nije na odmet.
Pun je snažne kombinacije proteina,
vlakana, vitamina i minerala koji pomažu ljudima da ostanu zdravi,
ili da se bore protiv postojećih bolesti.
Za ovo jelo će vam trebati:
- 2 čaše suvog crnog pasulja
- 2 čaše paradajza seckanog na kockice
- 2 čaše seckanog crnog/crvenog luka
- 1 čaša seckanog celera
- 3 kašike sitno seckanog belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike meda ili žutog šećera
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica kima (opciono)
- 1/2 kašičice cimeta
- sveži listići majčine dušice sa 4-5 grančica
- so i biber prema ukusu
BITNO pre pripreme! Natopiti pasulj preko noći, minimum 6 sati, u 6-8 čaša vode.
- Nakon što se pasulj natopio, procedite ga i isperite. Ugrejte veliki lonac na srednjoj temperaturi.
- U lonac dodajte ulje i propržite crni/crveni luk, celer i beli luk oko 4 minuta; dodajte paradajz i kuvajte još 2 minuta.
- Dodajte isprani crni pasulj, majčinu dušicu, alevu papriku, kim i cimet.
- Dodajte vodu i med, povećajte temperaturu i pustite da se krčka pokriveno 1.5 – 2 sata, povremeno promešavši.
- Dodajte još vrele vode po potrebi; dodati so i biber prema
ličnom ukusu.
Drugi način je kuvanje u ekspres
loncu, pri čemu se pasulj takođe prethodno natapa, ali se svi
sastojci zajedno stavljaju u lonac i tako kuvaju na jakoj vatri oko
35 minuta. Jedino se so i biber dodaju na kraju kada je gotovo.
Ovo jelo se, naravno, može kombinovati sa ostalim
receptima
koje smo vam ponudili u sklopu serije tekstova o unapred
pripremljenim obrocima.
Crni pasulj je prepun hranljivih materija, kao što
su molibden, skup hemikalija neophodan za normalno zdravlje, pun je
vitamina B9, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u
ljudskoj ishrani), mangana, proteina, magnezijuma, vitamina B1,
fosfora i gvožđa.
Ukus i hranljivost su zagarantovani! Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар