субота, 14. фебруар 2015.

Kako da zaustavite kašalj?

 

Kako da zaustavite kašalj



Čaj od crnog luka i beli slez su poznati narodni recepti, koji pomažu u zimskim mesecima.
 
Čajevi, sirupi i drugi biljni preparati su moćni prirodni lekovi protiv kašlja. Uzrok tome može da bude prehlada, grip, astma, alergije, pušenje, oslabljeno srce, čak i karcinom pluća. Lekari ističu da je važno da se otkrije šta dovodi do nadražaja, ali prirodni preparati pomoći će da se stanje ublaži ili čak potpuno uklni tegobe.

Čaj od crnog luka je jedan od najstarijih tradicionalnih lekova. Lako se priprema: operite tri glavice srednje veličine i sa ljuskom isecite na četiri jednaka dela. Kuvajte u 1 l vode dok trećina tečnosti ne ispari. Nakon toga bacite luk, a čaj pijte tokom dana, polako, u gutljajima. Ako ne volite ukus crnog luka, skuvajte u pola litra vode šaku ljuski od luka 10-ak minuta, procedite i pijte po želji, a dnevno možete i nekoliko šolja.

Žalfija u mleku je proveren lek u narodnoj medicini. Sprema se tako što se pola kašičice žalfije sipa u šolju ključalog mleka da vri tačno tri minuta. Nakon toga doda se kašičica svinjske masti i pola kašičice sode bikarbone. Sadržaj se promeša i pije u malim gutljajima, tokom dana može do tri šolje, ali uvek sveže pripremljene.

Smeša od lovorovog lista
se sprema tako što se u 1/2 l vode doda 150 g šećera i sačeka da provri. Tada se doda 10 listova lovora i kuva još 30 minuta. Zatim se lovor izvadi, a sirup sipa u teglicu ili šolju. Uzima se po potrebi, odnosno kada dođe do napada kašlja.

Beli slez umiruje nadraženu sluzokožu gornjih disajnih puteva. Čaj se priprema tako što se 10 g usitnjenog korena prelije sa 1,5 dl prokuvane ohlađene vode. Posle dva sata se procedi, a zatim pije gutljaj po gutljaj.

Pomorandžin sirup takođe je veoma efikasan kod upornog i suvog kašlja. Prvo se kora jedne pomorandže dobro opere vodom i sodom bikarbonom, zatim se voćka sitno isecka sa korom i pospe šećerom (po ukusu), a zatim prelije sa 1 dl vode i kuva na pari oko 30 minuta. Kada naiđe napad suvog kašlja, uzmite jednu kašiku ovog sirupa.

Šargarepa i med sprečavaju kašalj, a da bi se postigao željeni efekat, preporučljivo je dnevno uzimati od tri do četiri kašike. Za pripremu sirupa je potrebno očistiti i iseći na kolutove 500 g šargarepe, sipa se voda koliko da prekrije povrće i kuva dok ne omekša. Zatim se ispasira viljuškom ili u blenderu, a voda u kojoj se kuvala se ostavi da se prohladi, pa doda 3,4 kašike meda, promeša i sjedini sa šargarepom. Čuva se u zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu.

Smokve u mleku pomažu čak i kod bronhitisa. Potrebno je da 100 g suvih smokava potopite u dve šolje vrelog mleka i ostavite da odstoji na niskoj temperaturi oko 15 minuta. Pije se pola šolje dva do tri puta u toku dana. 
 

Нема коментара:

Постави коментар