уторак, 28. април 2015.

Tajne hrono ishrane


Ljudi mahom misle da je hrono ishrana dobra samo za mršavljenje. Zapravo tajna je da je  ona je izuzetno zdrava i dobra za naše telo. Postoji puno tekstova o hrono ishrani i njenoj primeni.
Na Hrono ishranu sam naišla više puta u životu, ali nikad nisam preterano obratila pažnju na nju jer sam mislila da je u pitanju samo još jedna dijeta.

Hrono ishrana postoji odavno

Iako je smišljena u Francuskoj još 1986. godine, kod nas je tek sada u ekspanziji. U ovoj ishrani ne morate da vodite računa o broju kalorija i količini hrane, ali morate da jedete u određeno vreme i da pravilno kombinujete namirnice.
Osnovno pravilo je da razmak između obroka bude minumum četiri, a maksimum šest sati, idealno pet.

Hrono ishrana - jedeš sve, ali posebnim redom!

Ne samo da je bila lakša za dvadesetak kilograma, već je izgledala zdravo, zategnuto i blistavo, za razliku od većine ljudi kada izgube značajan deo sebe. Njen odgovor na moja pitanja je bio – Hrono ishrana!
Hrono ishranu je smislio još 1986. francuski lekar Alain Delabos.
Cela ishrana je podređena radu pankreasa i lučenju insulina i kortizola, kao i enzimima koji su potrebni za varenje hrane, a koji se ne luče u svako doba dana isto.
Osnovno pravilo je da treba jesti na 4 sata (to važi za opšte principe HI, ne za restriktivni period u kome se jede na 5 sati. Biće o tome reči malo kasnije u tekstu), postoje 3 obroka plus užina, i između njih nema grickanja.

Tajne hrono ishrane:

Doručak treba da bude obilan i da uključuje masti, belančevine i spore šećere. To znači da treba jesti sir, puter, hranu koja sadrži skrob (hleb), proteine ( jaja ili suhomesnato). Telu treba gorivo, puno energije da bi uspešno otpočelo radni dan. Ne brinite o kalorijama, jer će ih telo potrošiti tokom dana. Pogledajte predloge za doručak. Pogledajte predloge za peciva.

Ručak omogućava da telo može ostati u formi ostatak dana i služi za dopunjavanje baterija.

Prema ovoj ishrani, treba da odaberete obrok koji je bogat životinjskim proteinima. Treba da bude sa manje masnoće nego za doručak, ali takođe bi trebalo da obezbedite manje količine šećera i biljnih proteina. Ručak ne treba da bude preveliki, ali dovoljan da ne osetite glad do sledećeg obroka.
Za vreme ručka ne bi trebalo mešati proteine i ugljene hidrate. jede se ili jedno ili drugo. Pogledajte predloge za ručak.


Užina obezbeđuje telu dovoljno goriva da nastavi da funkcioniše sve do večere. Užina sprečava preveliku glad i prežderavanje za vreme večere. Užina se sastoji od voća, ili sušenog voća i crne čokolade. Radi se o crnoj čokoladi sa najmanje 70% kakaoa. Takođe, možete jesti i kolače napravljene od dozvoljenih namirnica. Užina treba da bude između 16 i 18 sati (prema zimskom računanju vremena) i 17 i 19 sati (prema letnjem računanju vremena)
Za večeru treba jesti laku hranu: ribu, nemasno meso i malo povrća. Uveče se ne unose šećeri, masnoće i skrob, što znači da uveče nema testa. Pogledajte predloge za večeru.

Grickanja između obroka nema


U hrono ishrani, većina namirnica je dozvoljena, retko šta je potpuno isključeno iz upotrebe. Ali je bitno da konzumiramo pravu vrstu hrane (proteine, masnoće, ugljene hidrate, vitamine i minerale) u pravo vreme.

I naravno, da smanjimo unos namirnica sa visokim glikemijskim indexom i prostim šećerima.
Od 1986. godine na ovamo hrono ishrana se menjala i usavršavala. Dr Ana Gifing, kao najveći promoter ove ishrane u našoj zemlji, za svoje pacijente je uvela, između ostalog, još jednu jako zgodnu stvar – Restrikciju.

To je period u kojem se telo čisti, organizam navikava na novu ishranu, i najviše se skidaju kilogrami.
Meni je restrikcija pomogla da izgubim kilograme i dovedem telo red, ali mnogo više mi je pomogla da shvatim sva pravila hrono ishrane. Ako se ne udubite malo u materiju, čini vam se da možete da jedete ama baš sve (iako to nije daleko od istine) i skoro uvek, pa veoma brzo počnete da brljate, što naravno dovede do stagnacije ili povratka kilograma. Ovako, sa rigoroznijim pravilima, za tih prvih mesec dana shvatite kako sve ovo funkcioniše.

Нема коментара:

Постави коментар