среда, 3. август 2016.

Čišćenje koncem - i to je obmana?

Čišćenje koncem je decenijama preporučivano kao obavezan deo higijene zuba i usta, ali je odjednom nestalo iz preporuka koje najviša zdravstvena tela u SAD izdaju na svakih pet godina.


Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kako navode američki mediji, razlog za to je što su temeljna istraživanja pokazala da čišćenje koncem uopšte ne doprinosi mnogo zdravlju zuba i desni.

"U velikim istraživanjima, dokazi koji govore u prilog čišćenja koncem su veoma slabi", kaže Tim Jafola iz Nacionalnog instituta za dentalno istraživanje.

Kako kaže, obolenja desni se razvijaju godinama, a brojna istraživanja traju nekoliko meseci. Zato su i podaci koje naučnici dobijaju nedovoljno jasni.

Čišćenje koncem - i to je obmana?


Agencija AP navodi da se čišćenje zuba zvanično preporučuje još od 1979. godine, ali da konkretni, naučni dokazi da ono zaista pomaže ne postoje ili postoje u veoma maloj meri.

"Uprkos tome, vlasti, zubarske organizacije i proizvođači insistiraju na toj praksi decenijama", piše AP.

Agencija je, u skladu sa zakonom koji zahteva da zvanične preporuke budu bazirane na naučnim činjenicama, prošle godine tražila od ministarstva zdravlja dokaze.

Umesto odgovora, preporuka je 2016. izbrisana iz petogodišnjeg dokumenta, a AP je dobio pismo u kome vlasti priznaju da "efikasnost čišćenja zuba nikada nije temeljno istraženo".

"AP je pregledao najrigoroznija istraživanja iz poslednje decenije, fokusirajući se na 25 koja porede one koji koriste četkicu i one koji koriste i zubni konac. Šta smo pronašli? Dokazi koji govore u prilog konca su 'slabi, nedovoljno uverljivi' i nose sa sobom 'umereni do veliki potencijal za pristrastnost'", navodi agencija.

Izvor>www.vasstomatolog.com

Нема коментара:

Постави коментар