уторак, 30. децембар 2014.

Suve smokve i maslinovo ulje kao lek

Suve smokve i maslinovo ulje kao lek

Suve smokve su tokom cele godine dostupne, pa je tako uviek moguće napraviti suve smokve u maslinovom ulju. Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni lek za mnoge boljke.

 





Smokva nutritivna vrednost, kalorije, lekovitost




Smokva je vrlo cenjeno voće sočnih plodova. Netko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u vrtu kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može se uzgaja I u kontinental predelima. Problem je to što je osetljiva na niske temperature.
Smokve sadrži dosta kalcijuma, kalija, cinka i dobar su izvor gvozdja, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.
Ova voćka poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju holesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zameniti mlečne proizvode, a vrede i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

 

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka.Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Нема коментара:

Постави коментар