среда, 31. децембар 2014.

Zdrava stopala


Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmeriti razvoj stopala. Cipelice treba ostaviti za period kada dete prohoda. Ali, neka i tada dete što više hoda bosonogo i jača stopala.

 

Sva deca se rađaju s ravnim stopalima i to nije razlog za brigu. Ipak, ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji treba rešavati. Da ne bi do toga došlo, iskoristite lepo vreme i pustite dijete da se šeće bosih nogu. 
Evo još nekoliko savjeta i vežbi koje će pomoći da se stopala vašeg djeteta razviju kako treba.

Jačanje muskulature stopala:

- potičite dete da bosonogo što češće hoda po prirodnim podlogama (trava, zemlja)
- potičite dete na sportske aktivnosti
- sprečite razvoj pretilosti
- vežbajte detetovu ravnotežu (hodanje po užetu ili gredi)
- neka dete vežba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima
- jedna od korisnih vežbi je hod na prstima, na petama, te po vanjskoj strani stopala

Vežbe
 
Dete sedi na stolici, a stopala su na podu. Zamolite dijete da palcem lijeve noge dotakne koljeno desne noge i da spušta lijevu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Zamijenite nogu. Vježbu ponovite po pet puta sa svakom nogom. 

Igrajte se igre „noć-dan“, ali igru upotpunite sa dva zadatka. Svaki put kad je potrebno čučnuti, pripazite da se pete ne odižu od podloge, a kada treba ostati u zraku, neka se podigne na prste.
Neka dete održava ravnotežu stojeći na većoj ili manjoj lopti. Sve vreme ga pridržavajte i pazite da se ne povredi.

Obuća
 
Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama treba ostaviti tek kada dijete prohoda. Ali, i tada se trudite da dete što više hoda boso i tako ojačava stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte detetu tako što ćete mu obući čarape s gumenim pojačanjima na tabanima koja će sprečiti klizanje.

Нема коментара:

Постави коментар