Čorba od
šarana
Naprotiv, najbolje i najukusnije čorbe se upravo prave od ostataka glava, kostiju, repova…zavisi o kojoj se “životinjki” radi.
Mi smo za ručak spremali šarana, i to velikog, imao je oko 3,5
kilograma. Telo je otišlo u rernu sa drugim đakonijama, a glava i
rep su završili u loncu.
Kuvali su se u litar i po vode. Otprilike. Kada su bili skuvani, izvađeni su iz vode (vodu nikako ne bacati) i ostavljeni da se malo ohlade. A zatim je usledilo čerupanje. U glavi repu ovako velikog šarana ima dosta mesa. Izvadite ga i usitnije rukama.
Tako nećete imati problem sa kostima u čorbi, a i ona će biti gušća bez dodavanja brašna i sličnih gluposti.
Kada ste završili sa “tranžiranjem”, u šerpi zagrejte malo
dozvoljenog ulja i ubacite sitno iseckan luk. Kada se zacakli,
ubacite ribu i nalijte je onom vodom u kojoj se kuvala. Dodajte
začine po želji (so, biber, bosiljak…..šta god volite, ali
obavezno dodajte alevu ili čak ljutu tucanu papriku).Kuvali su se u litar i po vode. Otprilike. Kada su bili skuvani, izvađeni su iz vode (vodu nikako ne bacati) i ostavljeni da se malo ohlade. A zatim je usledilo čerupanje. U glavi repu ovako velikog šarana ima dosta mesa. Izvadite ga i usitnije rukama.
Tako nećete imati problem sa kostima u čorbi, a i ona će biti gušća bez dodavanja brašna i sličnih gluposti.
Dodajte i malo paradajz sosa, opet po ćelji. I ostavite čorbu da se malo krčka.
Služite je sa kriškama limuna. Da svako može sam da iscedi količinu koja mu odgovara. Ja volim kada je kiselije.
Prijatno uz čorbu od šarana
Нема коментара:
Постави коментар