понедељак, 5. јануар 2015.

Cvekla i njena svojstva

Osim što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i podstiče rad jetre, žuči i želuca.


Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda, ovo povrće predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.

Pomaže za mnoge bolesti

Ova biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ. Blagotvorno deluje kod , bolesti jetre , bolesti kože, čišcenja organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, regenerator stanica, trovanje nikotinom, tumora, zatvora...

Ipak, ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste visok sadržaj betanina i betaina, lekovitih jedinjanja koja podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.
Blagotvorni crveni koren pomaže u lečenju gripa i smanjuje nivo masnoća u krvi.

Cvekla sadrži razne vitamine

Pošto u svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (veoma je redak u namirnicama biljnog porekla), cvekla je jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije i posebno se preporučuje vegetarijancima.

Koristi se cela biljka iako je najlekovitiji njen podzemni deo, koji se vadi u jesen i može se kuvati, peći ili kiseliti.

Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica

Cvekla sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na ishranu i negu kože spolja. Sok od cvekle možete i da nanosite na lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.





Нема коментара:

Постави коментар