Osim
što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i
podstiče rad jetre, žuči i želuca.
Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju joda, ovo povrće predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv ateroskleroze i usporava starenje organizma.
Pomaže
za mnoge bolesti
Ova
biljka poznata je i kao: antikarcinom, antioksidant, laksativ.
Blagotvorno deluje kod , bolesti jetre , bolesti kože, čišcenja
organizma, groznice, jetrenih komplikacija, konstipacije, karcinoma,
prehlade, posledica pušenja, regenerator stanica, trovanje
nikotinom, tumora, zatvora...
Ipak,
ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste visok sadržaj
betanina i betaina, lekovitih jedinjanja koja podstiču razmenu
materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju
krvne sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.
Blagotvorni
crveni koren pomaže u lečenju gripa i smanjuje nivo masnoća u
krvi.
Cvekla
sadrži razne vitamine
Pošto u
svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta koji učestvuje u
stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih
zrnaca (veoma je redak u namirnicama biljnog porekla), cvekla je
jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije i posebno se
preporučuje vegetarijancima.
Koristi
se cela biljka iako je najlekovitiji njen podzemni deo, koji se vadi
u jesen i može se kuvati, peći ili kiseliti.
Cvekla
sprečava pojavu akni i bubuljica
Cvekla
sprečava pojavu akni i bubuljica, ali, naravno, treba paziti i na
ishranu i negu kože spolja. Sok od cvekle možete i da nanosite na
lice za hidrataciju, za uklanjanje mrtvih ćelija i mekoću.
Izvor
www.zdravisaveti.com
Нема коментара:
Постави коментар