Već duže vreme se meračim da ih napravim. Od kako mi je na Fejsbuku iskočila slika sa pirinčanim kuglicama i sirom unutra.
Za ovo jelo vam treba:
- šolja prosa (2 decilitra) + 2 kašike
- 2 jaja
- pakovanje sveže mocarele
- 2 kašike prosenog brašna
- pola veze peršuna
- malo maslinovog ulja
- so
*Sve žitarice treba potapati pre upotrebe da bi se
neutralisala fitinska kiselina iz njih.
Sledeće jutro sam umutila dva jaja i umešala u proso. Možda sam
mogla i jedno, ali sam se uplašila da neće biti dovoljno da se lepo
formiraju kuglice. Pirinač u sebi ipak ima dosta glutena i to ga
čini fino lepljivim i pogodnim za oblikovanje.Zatim sam napravila “prezle”, jer sam htela da kuglice budu što hrskavije iako se ne peku u vrelom ulju. Uzela sam dve kašike sirovog prosa i ubacila ih u secka. Zavrtelela sam nekoliko puta dok nisam dobila sitne mrvice. Zatim sam dodala iseckan peršun i dve kašike prosenog brašna i ponovo mlela dok nisam dobila željeni izgled.
Stavila bi smesu prosa i jaja na dlan, dodala kockicu mocarele i pokrila je ostatkom smese. A zatim oblikovala kuglicu.
Valjala sam ih malo u maslinovo ulje, a malo u “prezle”, i ređala na pek papir.
Pošto sam prvi put pravila ovako nešto, pomislila sam da će kuglice gorčiti zbog previše vrsta prosa, pa sam samo pola uvaljala u “prezle”. Kakva greška. Ne da nisu gorčile, već su bile savršene. Mada nisu loše bile ni ove bez “pokrivača”.
Stavila sam ih u zagrejanu rernu, smanjila na 220 stepeni i pekla dok nisu porumenele. Trebalo im je između 20 minuta i pola sata.
Fantazija u ustima! Ne čekajte da se ohlade, odmah navalite na njih.
Нема коментара:
Постави коментар