петак, 27. фебруар 2015.

Kuglice od prosa sa mocarelom


Već duže vreme se meračim da ih napravim. Od kako mi je na Fejsbuku iskočila slika sa pirinčanim kuglicama i sirom unutra.

Za ovo jelo vam treba:
  • šolja prosa (2 decilitra) + 2 kašike
  • 2 jaja
  • pakovanje sveže mocarele
  • 2 kašike prosenog brašna
  • pola veze peršuna
  • malo maslinovog ulja
  • so
Ujutru sam potopila proso i ostavila ga ceo dan u vodi. Kada sam se vratila sa posla, stavila sam ga u novu, posoljenu vodu i pustila da vri nekoliko minuta, poklopila i sklonila sa ringle.
*Sve žitarice treba potapati pre upotrebe da bi se neutralisala fitinska kiselina iz njih. 
Sledeće jutro sam umutila dva jaja i umešala u proso. Možda sam mogla i jedno, ali sam se uplašila da neće biti dovoljno da se lepo formiraju kuglice. Pirinač u sebi ipak ima dosta glutena i to ga čini fino lepljivim i pogodnim za oblikovanje.
Zatim sam napravila “prezle”, jer sam htela da kuglice budu što hrskavije iako se ne peku u vrelom ulju. Uzela sam dve kašike sirovog prosa i ubacila ih u secka. Zavrtelela sam nekoliko puta dok nisam dobila sitne mrvice. Zatim sam dodala iseckan peršun i dve kašike prosenog brašna i ponovo mlela dok nisam dobila željeni izgled.



Stavila bi smesu prosa i jaja na dlan, dodala kockicu mocarele i pokrila je ostatkom smese. A zatim oblikovala kuglicu.
Valjala sam ih malo u maslinovo ulje, a malo u “prezle”, i ređala na pek papir.



Pošto sam prvi put pravila ovako nešto, pomislila sam da će kuglice gorčiti zbog previše vrsta prosa, pa sam samo pola uvaljala u “prezle”. Kakva greška. Ne da nisu gorčile, već su bile savršene. Mada nisu loše bile ni ove bez “pokrivača”.

Stavila sam ih u zagrejanu rernu, smanjila na 220 stepeni i pekla dok nisu porumenele. Trebalo im je između 20 minuta i pola sata.

Fantazija u ustima! Ne čekajte da se ohlade, odmah navalite na njih.

Izvor zdravisaveti.com

Нема коментара:

Постави коментар